Florentina Berlan

Posted on

Florentina Berlan

Invitată ca speaker la: Business Days, BookLand, Noaptea devoratorilor de discursuri, BuzzCamp, membru activ Speakers Club, Florentina Berlan este un om special. Totul a pornit de la greutatea de a explica matematica fiicei sale, și astfel a luat naștere cartea POVESTIND MATEMATICA. Au urmat ateliere pe aceeași temă, multe conferințe și împărtășirea multor emoții. Face totul cu optimism, lucrează ca șef de departament și face greșeli dar nu se teme de ele, pentru că orice greșeală e un mijloc de a deveni mai bună în tot ceea ce face.
– Care este cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o?
Nu cred în noțiunea de greșeală. Pentru mine, orice eroare este un mijloc de a schimba ceva la mine sau la felul în care fac lucrurile. O convingere personală este că orice lucru nou este posibil să iasă prost la început, și îmi asum asta! Observ ce nu a funcționat, fac schimbarile necesare și data viitoare rezultatul va fi mult mai bun. Dar ca să-ți răspund la întrebare, cea mai evidentă și de impact acțiune de acest gen am facut-o atunci când, la examenul pentru permisul auto, am intrat pe acces interzis, pe o stradă cu sens unic.
– Ai avut situații în care ai fost nevoită să iei o decizie relativ repede?
Mă confrunt în fiecare zi cu astfel de provocari, lucrând într-un post de conducere și având un ritm de munca foarte alert. Încep prin a pune multe întrebări în legătură cu situația apărută, pentru a avea cât mai multe detalii, și iau decizia în funcție de informațiile pe care le am și de experientele anterioare. Sunt de părere că orice decizie e mai bună decât nici o decizie. A decide înseamnă A ACȚIONA, iar acțiunea generează feedback, ceea ce determină un nou curs de acțiune. E ca și cum ai face pași de dans și e mult mai distractiv decât să stai pe loc.
– Știm cu toții de succesul cărții POVESTIND MATEMATICA. Cum ai reușit să îți atingi obiectivul?
Cu perseverență și multă muncă. M-a ajutat să-mi stabilesc o dată limită pentru lansare și să o anunț public.
– Câteodată este ușor să te implici “până peste cap”? Descrie o situațe când a trebuit să ceri ajutor în cadrul acestui proiect.
Nu e niciodată ușor! Am avut impresia, la acest proiect, că pot fi “one-man show”.Am facut corectură, editarea, formatarea și coperta, tiparirea – am refuzat propunerea unei edituri și am ales self-publishing-ul, apoi promovarea, lansarea și distributia. Am vrut chiar să fac și desenele, dar am renunțat la timp. În acest moment am păstrat doar partea de promovare, cea de distributie încredințând-o unui singur site, specializat pe vânzarea de cărti. A fost obositor și stresant, asa ca am decis ca la următoarea carte voi externaliza mare parte dintre etape.
– Ai avut situații în care unele persoane nu au fost de acord cu ideile tale? Dacă da,ce ai făcut?
Desigur! La lansarea în presa a ideii de predare a matematicii prin povești, pe langa cei care au fost încantați de proiect au fost și câțiva care au comentat că nu e aplicabil în sistemul public, pentru că timpul și programa nu permit. Nu am reacționat, pentru că fiecare are dreptul la propria opinie. M-am bucurat de cei care au apreciat ceea ce am facut și care au găsit solutii pentru a face matematica mai plăcuta elevilor.
– Ai fost mulțumită de rezultat?
Bineințeles! La acel moment a fost un vis împlinit și am avut parte de un feedback extraordinar din partea tuturor. Desigur că astăzi, uitându-mă la propria creatie, observ lucruri care ar putea fi îmbunătățite, dar nu vreau să schimb nimic, pentru că acel proiect reprezintă ceea ce eram atunci când l-am creat. Ceea ce sunt acum se va reflecta în urmatorul.
– Este ușor sa lucrezi cu copiii?
Este, atât timp cât setezi experiența ca fiind o joacă și eroarea – un mod de a verifica dacă ipotezele de lucru sunt valabile. Râsul și încurajarea sunt esențiale, iar uneori e necesar să renunți la planul de lucru și să te adaptezi la ceea ce au nevoie în acel moment (o poveste, un exercițiu fizic sau chiar o îmbrățișare). Copiii sunt mai mult emoționali decît mentali, și dacă sunt blocați în emoții nu mai pot fi atenți la ceea ce le spui.
– Care a fost cea mai dificilă experiența legată de relația cu copiii?
Relația cu părinții copiilor! Sunt unii care pun foarte mare presiune pe copii și au așteptări nerealiste legate de performanțele lor.
– Cum i-ai făcut pe copii să fie mai entuziaști?
Încep fiecare sesiune de lucru cu o îmbrățișare și cu o discuție scurtă despre activitățile lor preferate. Îi încurajez constant și îi las să se exprime liber. Le spun încă de la început că nu există greseală și că trebuie să-și testeze ipotezele de lucru pentru a le alege pe cele care se verifică. De asemenea, găsim de fiecare dată metode cât mai creative de a rezolva problemele. La copiii mai mici închei cu o sesiune de joacă, în care strecor elemente de calcul matematic. Atunci cand lucrez în grup, introduc și câteva momente de exerciții fizice, pentru a le crește energia.
– Și totuși, pe lângă acest proiect, ai un job al tău. Ce căi ai găsit pentru a face jobul mai eficient?
Renunț la așteptări, iau lucrurile așa cum vin și mă străduiesc să mă bucur de moment. Pentru a fi mai eficientă, mă pregatesc întotdeauna în linii mari și apoi mă adaptez contextului de lucru. Am întotdeauna câteva activități principale și câteva de rezervă, la care apelez doar dacă e necesar.
– Dacă ai putea să îmbunătățești ceva la tine/în viața ta,fie pe plan profesional,f ie pe plan personal,care ar fi aceste lucruri?
Mi-aș dori să am simțul umorului mai dezvoltat. Uneori mă iau mult prea în serios. Ceea ce aș putea îmbunătăți la viața mea ar fi să fac mai multă mișcare, pentru ca am un stil de viață destul de sedentar.
– Mulțumim, Florentina, și te așteptăm cu drag la Reșița!
Cu mare drag!

Ovidiu Bădescu

admin
Author